Костур

Костурът (Perca fluviatilis), наричана също Меше е риба от семейство костурови. Той достига дължина до 40-50 см и тегло до около 2-4 кг.

Костурът е разпространен в Европа и Азия. Рибата е широко разпространена в България в блата, езера, язовири и бавнотечащи реки.

Хвърля напролет 200 000-300 000 хайверни зърна.

КостурВ последните петнадесетина години, костурът се развъди в повечето родни водеми, като в някои от тях вече измести количествено повечето ценни видове риба. Устойчив и непретенциозен, лаком и адаптивен този хищник е основен обект на риболов. Костурът издържа и във води бедни на кислород, /под 1 куб см/литър/ където много други риби биха загинали.

Обитава река Дунав, средните и долните течения на по-големите реки, крайморските езера, старите корита на реките, изкопите, образувани при добив на инертни материали и повечето наши язовири. Среща се дори и в полусолени води. В днешно време почти няма водоем в страната, в който костурът да не е разселен. Именно това го прави най-честият посетител на живарниците на въдичарите.

Тялото на костура е сравнително късо, странично сплеснато и покрито с дребни, дълбокосрастнали с кожата, ктеноидни люспи. Окраската му варира според местообитанието - от светлозеленикаво до масленозелено, почти сивкавочерно. От двете стани на тялото си има от 5 до 9 напречни тъмни ивици. Има две гръбни перки - първата е се състои от бодливи, а втората от по-меки лъчи. Гръдните перки са бледожълти, а аналната и опашната червени. Костурът може да се приеме за дълголетник сред рибното царство - по данни в литературата продължителността на живота му е до 22 - 24 год. Този хищник има бавен темп на растеж. Максималните размери, които се споменават в различни източници са доста противоречиви и спорни, защото резултатите в “костурсите” рекорди се подобряват непрекъснато. Макар, че от обявените резултати в пресата за рекордни се приемат риби с размер два кг и половина, нищо чудно в родните водоеми да има гиганти, достигащи до четири кг тегло.

Повечето автори определят две форми на костура, обитаващ нашите водоеми - дребен /тревен/ и едър /дълбоководен/. Тревният се сочи, че се придържа към крайбрежната зона целогодишно, расте бавно и се храни, както с безгръбначни, така и с хайвер и дребни рибки. За него се споменава, че достига максимум до двеста грама тегло. Едрата форма яде най-вече риба, расте с бързи темпове и обитава дълбоките места на водоемите. Пределните размери при него се посочват най-често от 1,5 до 3 кг.

Сред някои риболовци /които не са никак малко/, биологичната форма на костура у нас е една. Те считат, че някои отделни по-силни екземпляри от едно поколение изпреварват в растежа си останалите. Тези хищници наддават бързо на тегло, защото изместват другите при храненето. Това в крайна сметка се оказва решаващо за по-бързото им развитие и те се конкурират само помежду си. По-дребните им събратя, които са и по-многочислени, остават назад в развитието си и забавят растежа си.

През топлите годишни сезони дребните и средни костури се придържат към по-плитките части на водоемите и предпочитат колективният лов на дребни рибки, устройвайки им засади и яростно преследване. Възрастните риби обитават дълбочините като се движат самостоятелно или на групи от два - три екземпляра. Костурът както и щуката, е дневен хищник и възрастните риби се хранят изключително с риба, раци, жаби, пиявици, земни червеи и други по-дребни водни организми. Едрите костури не прощават и на своите малки родственици по права и съребрена линия.

Сезонът за размножаване при “раираният разбойник” е, от началото на март - до средата на април в южните водоеми и от началото на април - до средата на май - за високопланинските язовири. Хвърлянето на хайвера се влияе от затоплянето на водата. Обикновено при температура на водата от 8 - 12 градуса по Целзии, започват да мръстят най-напред по-дребните, а след тях и по-едрите екземпляри. Размножаването е масов процес - в него се включват значителен брой самки и мъжки индивиди. Полово зрял костурът става на възраст от 1 до 5 години, в зависимост от средата, в която живее и темпа си на растеж.

Няма коментари:

Публикуване на коментар