Преглед на печата 13.11.2011

София, 13 ноември

    ВЗРИВОВЕ ПРЕЗ ПОЧИВНИТЕ ДНИ

    "3000 чешки снаряда гърмят до Севлиево", съобщава "24 часа". Те са се взривили в оръжейните складове край севлиевското село Ловнидол в събота, съобщават от Министерството на отбраната. Боеприпасите са втора ръка и внесени през 2008 г. от Чехия. Експлозиите са станали само в един от 6-те склада на ЕМКО ЕООД, собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев. Помещенията били купени от МО преди десетина години. В България снарядите са били реновирани и след това продавани зад граница, най-вероятно в Африка. Причината за експлозиите е истинска загадка, защото според правилата взривателите на боеприпасите се съхраняват отделно. Затова подозренията са, че става дума за умишлен палеж. За разлика от взривовете през лятото на 2008 г. в Челопечене, когато имаше съмнения, че пожарът е вследствие на високите температури, сега и тази причина не съществува. Гебрев е бивш служител на най-голямата държавна оръжейна фирма преди 1989 г. "Кинтекс". След промените той започва частен бизнес. Получава лиценз за търговия с оръжие през 1996 г. По времето на кабинета "Костов" бизнесът му търпи бурен разцвет. Преди десетина години кораб, натоварен със стока на ЕМКО, е бил конфискуван от правителството на САЩ. По този повод Гебрев дълго време водил съдебни дела, за да си върне товара. Днес той не отговаряше на телефона си за коментар. През м.г. името на ЕМКО бе замесено в разследване в Перу за покупка на 6700 български ракети за 8,2 млн. долара за военновъздушните сили на страната. "Телеграф" уточнява: "Шест часа гърмят бомби край Севлиево. Очевидец коментира: "Беше страшно! Все едно бях в Ирак!" "Стандарт" допълва картината: "Бомбен ад в Балкана, Бойко праща министър Аню Ангелов и главния секретар на МВР край Севлиево".
    "Труд" информира за експлозия на газопровод, убила  двама работници и ранила други двама, при извършване на ремонтни дейности. Нещастният случай станал около 16,30 ч между пловдивските села Калековец и Стряма, съобщават от пресцентъра на МВР. Двамата загинали са на 50 и 30 години. Предприети са всички необходими действия за осигуряване на безопасността в района на експлозията. Няма непосредствена опасност за жителите на населените места. Ранените са откарани по спешност в болницата в Пловдив. Самият газопровод не е повреден, става въпрос за производствена авария, обясниха от полицията. Газопроводът е магистрален и пренася гориво от Бургас за ТЕЦ-овете в Пловдив. Негов оператор е фирмата "Булгартрансгаз".    

    МЕДИИ

    "24 часа" цитира Негово Превъзходителство посланик Джеймс Уорлик, оглавяващ посолството на САЩ в страната ни, който е убеден, че "не е здравословно за медиите да са концентрирани в една-единствена група. При никакви условия не трябва да има монопол на медиите и никъде контролът над тях не трябва да се осъществява от малък брой хора". Посланикът има притеснения от това, че у нас медиите са концентрирани в ръцете на един собственик. 

    ПЕНСИИ

   "Дянков да не се упражнява върху пенсиите!", отразява призива на синдикатите "24 часа", по повод идеята на вицепремиера възрастта за пенсиите и осигурителния стаж да започнат да растат с по 6 месеца на година още от 2012 г., докато стажът стигне 37 г. за жените и 40 г. за мъжете, а възрастта - 63 и 65 години. Това министър Дянков искал да предложи на тристранния съвет и на правителсттвото. Синдикалните лидери Константин Тренчев ( "Подкрепа" ), Евгений Иванов - КРИБ и Пламен Димитров - смятат, че подобно предложение не предизвиква ентусиазъм, още повече под споразумението със синдикатите стои подписът на премиера и хиляди българи вече са направили своите планове кога ще се пенсионират. Божидар Данев от БСК  подкрепя финансист номер едно на държавата, според него единствено така ще се реши проблемът с демографската криза, емиграцията и дефицита на Националния осигурителен институт. 

    БСП - РЕАЛНОСТИ
    
    "Станишев покани Първанов на първия ред", пише "Труд". В следващите месеци БСП ще се разкъсва между лидера си Сергей Станишев и бившия си председател, президента Георги Първанов, коментира вестникът. Това стана ясно от заседанието на Националния съвет на партията в НДК, на което бяха и червените кметове и кандидат-кметове. 
"Да заповяда и на първия ред!" - такава бе реакцията на Станишев, запитан от медиите как ще коментира думите на Първанов, че на следващия конгрес на БСП ще седне на последния ред. В доклада си Станишев не спомена нито веднъж Първанов, но обори неговата теза, че БСП не е успяла да убеди избирателите, че е алтернативата на управлението. "Категорично ще се противопоставя на каквито и да било опити от когото и да било партията да пропилее възможностите, които се откриха пред нас, и да затъне във вътрешни междуособици", каза соцлидерът.
Кандидатът на БСП за вицепрезидент Стефан Данаилов "сложи картите на масата", като заяви, че ще има голямо раздвоение сред по-висшия ешелон в партията на кого да заложат - на Станишев или на Първанов, защото предстоят да се редят кандидатдепутатски листи. Той призова да се даде път на новите поколения с думите: "На младите хора повече вярват, отколкото на физиономии като моята и като на част от вашите. Ако наистина искаме да се случи нещо, това е единственият начин!" "ГЕРБ и Бойко Борисов не са нашите партньори", обобщи Станишев.

    СЪБИТИЯТА ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

    Проблемите на БДЖ и подготвящата се стачка там, бяха една от водещите теми на отминалата седмица. "Стачката тласка БДЖ към фалит", сподели позицията си транспортният министър Ивайло Московски. Според него в момент, в който се търси истинско решение на сложната ситуация в железниците и се прави опит за намиране на път за оцеляване на компанията, се пречи с обявяване на стачката на железничарите. По думите на министъра има някакво неразбиране от страна на работниците. Проблемът е толкова сериозен и голям, че няма как да се отстъпва. В момента БДЖ е във фактически фалит и във всеки един миг може да влезе в процедура по несъстоятелност. Московски предупреди, че няма да има икономически растеж, който да позволи на държавата допълнително да инвестира средства в железниците. Затова посоката е намаляването на разходите. При един фалит ще се създаде нова компания, но тя ще работи в много по-малки обеми. И при този вариант не 2000, а всичките 13 000 от БДЖ ще останат на улицата.
***
    През седмицата интерес предизвика промяната, записана в проектозакона за държавния бюджет за 2012 г., според която студентите отличници ще плащат по-малки такси в специалността, в която учат. Тези с двойките - повече. Ако бъде прието това предложение, то ще влезе в сила от следващата учебна година. Различните такси ще важат, ако самият университет ги въведе. Ще се вдигне и таванът на таксите от 1/2 на 2/3 от държавната издръжка. Целта е вузовете да имат възможност за по-голяма диференциация при поощряване или наказание на студентите. Ректорите на висшите училища коментираха предложената промяна за различните такси и вдигането на тавана по-скоро отрицателно.
***
    Желанието за касиране на местните и президентски избори бе вътрешнополитическият акцент за периода - 07.11.2011 -12.11.2011 г. ДПС обяви, че ще подкрепи искането на БСП за касиране на изборите за президент и вицепрезидент. Според процедурата за касиране на вота за това трябва да бъде сезиран Конституционният съд. За целта е нужна подкрепата на 48 народни представители, като броят на депутатите на левицата и на движението е общо 78. Според Лютви Местан, зам.-председателят на ПГ на ДПС, никога българското общество не е имало толкова непреодолими съмнения за опорочаване на вота. От ДПС настояват още да се създаде анкетна комисия, която да провери действията на МВР по провеждането на изборите, заради нарушените права на избирателите. От движението посочват като пример, че много хора неправомерно са останали извън избирателните списъци. "Големият въпрос е не кой и защо допусна нарушението, а кой и защо допусна престъплението", заяви Местан. От партия "Атака" също заявяват, че ще се включат в инициативата за сезирането на Конституционния съд. От опозицията срещу идеята за касиране се обявиха от Синята коалиция и РЗС, които открито подкрепиха кандидатите на ГЕРБ на втория тур. От ГЕРБ пък още във вторник заявиха, че не се страхуват от евентуално сезиране на КС. "На тези избори телевизорът победи хладилника", каза Георги Първанов. "Преди 10 години казах, че идеологиите умряха. Но на тези избори умря политиката", обяви той. "ГЕРБ показа мускули, спечелиха не политическите идеи, а тези, които владеят изборната технология", обясни държавният глава. "ГЕРБ се превърна в машина за избори", заключи той. Президентът подчерта, че не подценява натиска, но опозицията не е била припозната в достатъчна степен като алтернатива.
БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар