Преглед на печата 15.11.2011



ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА

Без реформи след 3 г. няма пенсии, заявява в интервю за "Стандарт" премиерът Бойко Борисов. И отбелязва, че задълженията на НОИ са огромни и правителство след правителство се държат така, сякаш НОИ е нещо извън държавата. А всъщност ние пълним НОИ с данъците. Защото предишните правителства не излязоха честно да кажат на хората, че с тази пенсионна възраст не може да се издържа системата. Докато икономиката вървеше добре в световен план, чрез бюджета се попълваше НОИ. Но това е една порочна практика. Наливаш пари в НОИ с пълното съзнание, че те никога няма да се възвърнат. Това е изчислено математически. И две плюс едно не прави четири. Другото едно трябва да го вземеш от бюджета и вместо да отиде за образование, за култура или за спорт или за инфраструктура, то отива в НОИ. И това го знае всеки средно грамотен човек в тази държава. Понеже е непопулярно, не са искали да го говорят и не са искали да го правят. "Но аз винаги съм бил честен с хората. И затова казвам, че сега е моментът да се направи. Европа вече го прави. Ако не искаме да стане така, че след 2-3 години никой да няма пенсия, трябва да направим тази реформа", казва Борисов.
***
Лекарите не казват ясно на болните какво ги очаква, констатира Златица Петрова, директор на агенция „Медицински одит”. В интервю за "Монитор" тя обяснява,че за медицинския риск пациентът се предизвестява в процеса на информираното съгласие, която е една от най-важните предпазни мерки, чрез които се дава възможност на пациента да знае какъв риск има. Затова информираното съгласие винаги трябва да е достатъчно обемно, достатъчно информативно и поднесено по такъв начин, че човекът да може да го разбере и да прецени. "Голяма част от нашите проверки завършват с актове именно по отношение на информираното съгласие. Оказва се, че то е формално или е недостатъчно, болният не е го е разбрал и понякога настъпват неблагоприятни за пациента условия", допълва Петрова. По думите й най-многобройни, 95 процента от жалбите на хората, са от лошо качеството на медицинската помощ и от затруднен достъп до лекарска помощ.
***
Автоголът на ГЕРБ в Кърджали е очевиден, преценява Милко Багдасаров, най-дългогодишният областен председател на БСП. В интервю за "Новинар" той посочва: "На тези избори в Кърджали манипулацията беше от две страни. От една страна, влияние оказаха от ГЕРБ като управляващи на национално ниво. От друга страна – тук общинската власт се държи от ДПС и те могат да оказват натиск върху местните. По време на изборите се изговориха много закани и заплахи. В крайна сметка днес можем да отчетем, че страхът скова душите на хората по селата и малките общини. В тях вотът си беше отново етнически. Онези, които гласуваха за ГЕРБ, пък бяха повлияни от други средства – подкупи и купуване на гласове." А автоголът на ГЕРБ в Кърджали е очевиден. "Единственият резултат от повторното преброяване тук е, че стана разместване на позициите на кандидатите и аз от уж трето място вече съм на второ, а човекът на управляващата партия остана трети", допълва Багдасаров.
***
"Жена печелившият трети в битката на „Позитано” 20", коментира "Монитор". Без да губят нито минута време, още в последната изборна нощ лагерите в БСП започнаха нова кампания – предконгресна, която да реши въпроса за партийното лидерство. Тези, които бяха сложили Сергей Станишев на поста преди години, вече дадоха знак, че трябва да бъде сменен. Не можеше да се очаква и друго след 11 години лидерство и пета поредна загуба. Все още действащия президент Георги Първанов твърдо заяви, че се връща в партията. Те обаче нямат интерес единият просто да седне на мястото на другия поради дребния, но не маловажен факт, че и двамата отдавна са лесна плячка за управляващата партия ГЕРБ. И рокадата само ще засили позициите на спечелилата доста убедително изборите партия на Бойко Борисов. Името, което вече е пуснато да се обсъжда сред партийните редици, е това на загубилата достойно изборите бивша кметица на Смолян Дора Янкова. Много е съмнително, че точно тя ще бъде скритият кандидат на Първанов, който по-късно ще го посочи за бъдещ министър-председател. За никого не са тайна тесните връзки между двамата, но шансът на тези, които разбират, че идва краят на криминалния преход, не е в старите влъхви, а в нови ходове.
***
"Първанов и Доган са като скачени съдове", е озаглавено интервюто в "24 часа" със социалния антрополог Харалан Александров. Коментарът му за премиера Бойко Борисов е: "Борисов ми прилича на домовладика, който се е настанил на челното място на голямата държавна маса, хванал е ножа и вилицата и чака да донесат баници, печени прасета и прочее благини. Европейските сервитьори обаче нещо се бавят, прасетата не идват, чу се, че едни гърци тайно ги изяли и са ритнали софрата." Коментарът за президента Георги Първанов гласи: "Първанов като президент беше типичен лидер на статуквото, който договаря и стабилизира границите между различните кланови интереси в едно феодализирано общество, подсигурявайки относителен мир между бароните. Първанов и Ахмед Доган - лидер на ДПС, са като скачени съдове, напускането на единия неизбежно води до разколебаване на комфорта на другия." Александров предупреждава, че все по-реален е рискът управлението на ГЕРБ от правителство на надеждата да се превърне в правителство на отчаянието, което наместо богатство преразпределя мизерия. А съдбата на БСП вижда като конибализиране - олигархичният елит ще започне да се самоизяжда, след като изпоядат всичко друго.

ИКОНОМИКА

Новият бюджет е числа без цели, смята ексминистърът на финансите Пламен Орешарски. В интервю за "Труд" той отбелязва, че проектобюджетът за следващата година продължава формираната вече тенденция да се наслагват числа без цели, програми и мерки за реализацията им. С едно изключение - намаляването на бюджетния дефицит. Извън тази цел, останалите намерения, които се разчитат зад числата, не заслужават поощрение. Бюджетът отново няма да може да се справи с приходната част - планираните данъчни приходи за следващата година изостават от достигнатите нива през 2008-а с близо 1 милиард лева. Те ще продължат да падат като дял от брутния вътрешен продукт - от очакваните 31,4% тази година на 30,5% за следващата, без да са намалени каквито и да е данъци. Орешарски е скептичен за ръста на парите от Евросъюза.
Вместо държавата вече да има ясен финансов план за 2012 г., бъркотията със сметките, мераците за пренареждане и страховете нарастват, коментира "Сега". Връзката между думи и дела винаги е била ахилесова пета
на българските правителства. И сега е така. Въпреки че целият икономически фланг на кабинета "Борисов" се кълне, че дава мило и драго за добруването на бизнеса, това не личи нито в бъдещия бюджет, нито в действията на министрите. В основния финансов закон за догодина не се вижда обещаваното намаление на нахално високите държавни такси - което означава ново дране на кожи. И прословутото намаляване и премахване на лицензионни, разрешителни, съгласувателни и уведомителни режими не се случва. Вече две години и ГЕРБ се упражнява по въпроса като своите предшественици - основно словесно. Непрестанното разноговорене е гигантски проблем и тежък болестен синдром на управлението на Бойко Борисов. Показателно за стила на ГЕРБ е, че законите в Народното събрание се произвеждат на конвейер и над две трети от тях отиват на поправка още в първата година от приемането им. Най-лошото е, че в тази атмосфера не разумът, а лобитата ще решават как и за какво да се харчат парите на данъкоплатците догодина.
Виж БТК, помни "Кремиковци", мисли за БДЖ, коментира "Труд". Авторът припомня, че веднага след приватизацията на БТК през 2004 г. бе приложена авангардната за България схема - програма за доброволно напускане. Всеки, който искаше да напусне, получи възможност да го направи срещу обезщетение. Без синдикален вой и каквито и да е заплахи за стачки тихо и кротко 7000 служители на БТК си тръгнаха с пълни джобове. Днес с 8 пъти по-малък персонал БТК прави повече в сравнение с времето, когато беше държавна. "Кремиковци" е другият полюс. Той имаше шанс, през 1998 г. имаше реален стратегически кандидат-купувач - турската "Ердемир". Шансът бе пропуснат, а водещата роля за това бе на синдикатите. На практика те си избраха друг купувач и дадоха яростен отпор на турската оферта. В крайна сметка "Кремиковци" днес го няма. Няма го и бизнеса, който осигуряваше повече товари на "БДЖ-Товарни превози" от всички сегашни клиенти на жп компанията, взети заедно. Съдбата на металургичния гигант е тясно свързана с тази на превозвача. А има опасност приликите да станат още повече, ако синдикатите в БДЖ не проявят малко здрав разум и не се откажат от безсрочната национална стачка.
Да бъде създаден специализиран съд, който да се занимава с делата по несъстоятелност на фирми у нас. За това настояха вчера от ръководството на БСК като едно от условията за подобряване на бизнес климата у нас в условията на криза, акцентира "Класа". Голяма част от предприятията в страната са в технически фалит. Най-сериозният проблем за бизнеса е сложната процедура по несъстоятелност, заяви Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК. По данни на националната статистика едва 7% от новорегистрираните фирми оцеляват след 5-ата година. Останалите трябва да преминат през дълги, сложни и скъпи процедури, свързани с прекратяване на дейността. Наистина процедурата по несъстоятелност не е уредена добре, но едва ли за нея трябва да се създават отделни специализирани съдилища. По-скоро трябва да говорим за специализирани отделения към сегашния съд, коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. БСК настоява и за въвеждането на парламентарен борд и политическа отговорност при неефективност на законите.
Земеделското министерство няма информация за 11 язовира, 27 дунавски диги, 75 отводнителни помпени станции и други съоръжения, стопанисвани от закритата вече Агенция по хидромелиорации, отбелязва "Сега". Заради липсващите данни във финансовия отчет на ведомството Сметната палата отказа да го завери. Това съобщи вчера председателят на одитната институция Валери Димитров.
Аграрното министерство е единственото, получило отказ. Много резерви има и към отчетите на Министерския съвет и други седем ведомства, сред които финансовото, МВР, НСО и НРС, както и осем университета, в т.ч. и УНСС. Отказът на заверка не води до някакви последици, обясни Димитров. Единствената санкция по думите му е самото "оповестяване", което досега не се е случвало.
Инфлацията е 0,8% през октомри спрямо септември, а на годишна база цените растат с 3,5%, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ), огласени вчера, съобщава "Дума". Този път от отделните стокови групи най-сериозно поскъпват дрехите и обувките - с 4.5%, докато цените на храните и безалкохолните напитки растат с 1.5%, а разходите за образование - с 1.3 на сто. НСИ отчита по-ниски цени при сделките с обзавеждане и други домакински стоки. Транспортните услуги поевтиняват с 0.3%, а при билети за кино, театър и други мероприятия поевтиняването е с 0.2%.
БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар