Преглед на печата 20.11.2011

Българското население продължава да трупа бели пари за черни дни, пише под глава "Труд". През тази година спестяванията на населението ще нараснат с 10 %, а до година с още 8 %, прогнозира подуправителят на БНБ Калин Христов. Така надеждите на правителството догодина икономиката да живне чрез увеличаване на вътрешното потребление може да станат мираж.
Българите държат 86% от спестяванията си под формата на банкови депозити и пари в брой - сумите на влог са близо три пъти повече от кеша, отбелязва още "Труд" на вътрешна страница. Други 13% са в пенсионни, взаимни и животозастрахователни фондове, докато в еврозоната този процент е 33%. Там обаче банковите депозити и парите в брой са едва 36% от спестяванията.
***
"Здравната каса ще плаща за онкоболни в хосписи", съобщава в заглавие "Труд", позовавайки се на Министерството на здравеопазването. Промените в наредба номер 40 на ведомството ще влязат в сила от в сила от 1 януари 2012 г.
***
Според "Труд" Светият синод на Българската православна църква търси начин да се измъкне от проверка по Закона за принадлежност към бившата Държавна сигурност. На бурно заседание в петък синодалните архиереи решили, че БПЦ е вероизповедание, а не религиозна общност, чието управително тяло подлежи на проверка според закона за разсекретяване на архивите. Това странно тълкувание изобщо не кореспондира с решение на Конституционния съд от 1992 г., което казва, че вероизповеданието включва религиозната общност и религиозната институция.
***
"Светът е голям и спасение дебне в 71 държави", е заглавието над интервю в "Труд" с режисьора и продуцент Стефан Командарев. По думите му едноименният филм е продаден в толкова страни. "От немската компания, която продава филма по света, ми казаха, че това е техният най-голям успех, откакто съществуват като фирма. 71 държави си е удар. Непрекъснато получавам информации колко добре е приет филмът тук и там. В Тайван беше абсолютен хит", подчертава Командарев. Филмът е бил на около 60 фестивала и е взел към 35 награди. "Естествено, най-големият му успех беше, когато влезе в шортлистата на номинациите за "Оскар". Това е най-хубавото - един български филм върви по света и е визитка на България", категоричен е режисьорът.
***
На всеки българин се падат по 8000 евро - на толкова се изчислява богатството на народа към момента. Това сочи анализ на Асенка Христова от "Индъстри уоч", цитиран от "24 часа" и "Стандарт" на първа страница. За тази година имането на българите е 138 млрд. лв., основната част са жилищата - 97 млрд., останалите 41 млрд. са финансово богатство, уточнява "24 часа". Около 29 млрд. лв. са спестяванията. Любопитна е констатацията, че сме по-богати от руснаците. В таблицата на Европа след нас остават още Македония, Сърбия, Албания, Беларус и Босна. Между страните в ЕС сме най-бедни. Заради поскъпването на националната им валута най-богати са швейцарците.
***
Георги Петков-Дачи от бандата на Килърите ще лежи 20 г. в затвора при строг тъмничен режим заради 8-те куршума, които изстреля по Камен Балбузанов-Куката в пианобар "Латино" в Плевен преди 2 г. Плевенският окръжен съд обяви присъдата в 21,30 ч в петък след 12 -часово заседание, информира "24 часа". Дачи бе обвинен в опит за убийство на Куката на 20 ноември 2009 г.
***
Евродепутатът от "Атака" Димитър Стоянов е изключен от партията след заседание на Централния сбор на партията, подчертава "Стандарт". Причината е, че евродепутатът злепоставил и уронил престижа на "Атака" и ръководството й с публичните си изяви. Само преди ден доведеният син на Волен Сидеров поиска оставката му заради провала на изборите. В отговор на атаката Сидеров свика вчера сбор на областните и общинските координатори, на който беше обсъдено поведението на Стоянов. Според участници в заседанието никой не е поискал оставката на Сидеров. Единствено лидерът на пернишката структура Румен Ваташки заявил, че отговорността за резултата от вота трябва да се поеме от предизборния щаб. Атакистите решили на 21 декември да се проведе петият редовен Национален сбор на партията, на който Сидеров да получи вот на доверие.
***
Два камиона с магарета, коне и теленца, които трябвало да станат нелегално на салами, бяха изловени на караулката в София при "Църна маца" в петък вечер, пише "Телеграф". Ченгетата спрели превозното средство за рутинна проверка, но шофьорите роми не показали нито един документ за собственост на животните. Затова на мястото пристигнал и инспектор от Агенцията по безопасност на храните, който написал актовете и издал заповед за конфискация на живата стока. Според разследващите животните били крадени и трябвало да бъдат откарани до кланица в Ихтиманско.
***
Самозагасващите цигари са още по-вредни за здравето, отколкото тези, които бяха на пазара досега. За това алармира пред "Телеграф" д-р София Ангелова от столичната белодробна болница "Св. София". Причината е, че при всяко загасване пушачът не изхвърля цигарата, а я пали отново. При повторното разпалване се дърпа силно няколко пъти, а димът се всмуква по-дълбоко. По този начин в човешкия организъм попада по-голямо количество от вредните вещества.

СЪБИТИЯТА ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

В началото на тази седмица опозицията внесе искане до Конституционния съд /КС/ за касиране на изборите за президент и вицепрезидент. То е подписано от 71 народни представители от БСП, ДПС и "Атака". Според депутатите има груби нарушения на изборния процес - купуване на гласове, опорочаване на тайната на вота, неправомерно отнемане на правото на глас на хиляди граждани. Сред останалите аргументи на опозицията е и участието на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов в изборите като председател на предизборния щаб на ГЕРБ. КС определи за докладчици по делото Емилия Друмева, Благовест Пунев и Румен Ненков, който е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. От БСП казаха, че на този етап "нямат основание да се съмняват в морала на конституционния съдия". От своя страна Ненков заяви, че няма да си направи отвод.
***
Бюджет 2012 беше приет на първо четене със 127 гласа "за", 82 "против" и без въздържали се в сряда. В закона се предвижда икономическият растеж догодина да бъде 2,9 %, а дефицитът - 1,35 на сто. В началото на дебатите ресорният министър Симеон Дянков заяви, че вътрешното потребление ще бъде основният двигател на растежа.Основните критики на опозицията бяха срещу поемането на нов дълг и липсата на реформи в ключови сектори за държавата. Докато се гласуваше бюджет 2012, експертите от Института за пазарна икономика представиха свой алтернативен бюджет, в който залагат растеж на икономиката от 1% и повече буфери. Според икономистите в Бюджет 2012 трябва да се въведе старото правило за 10% буфер в разходната част, която да не се харчи поне до есента на следващата година. Според тях това ще е вид застраховка, която ще даде възможност на управляващите да реагират по-гъвкаво в случай на по-трудна икономическа обстановка от предвидената.
Пенсионната възраст ще се вдигне поне с една година от 1 януари 2012 година, а минималните пенсии ще бъдат увеличени минимално - с девет лева, и то от 1 юни догодина. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в сряда. Той бе категоричен, че решението не е окончателно, като в момента се търсят варианти за увеличение и на пенсиите до 200 лева. Идеята да се вдигне пенсионната възраст, за да може да се увеличат най-ниските пенсии, бе лансирана от зам.-министъра на финансите Владислав Горанов. Аргументът - да се подобри бюджета на Националния осигурителен институт.
***

Досегашният ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски"- Иван Илчев, беше преизбран за втори мандат на проведеното в четвъртък общо събрание на висшето училище. Илчев спечели на балотаж с 233 гласа срещу 125 за проф. Петър Славейков от Геолого-географския факултет. Илчев представи план за развитието на университета, в който се предвижда да бъдат премахнати дублиращите се функции на различни отдели; сътрудничество с външни консултантски фирми; въвеждане на дистанционна форма на обучение и електронни услуги.

БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар