Сърбите в Косово смятат да обявят независимост


21.11.2011

Минимум четири общини вече са одобрили отцепването от Прищина

Сърбите в Северно Косово възнамеряват да обявят независимост от Косово и вече са одобрили съответната декларация, пише сръбският в. "Политика", позовавайки се на медиите в Прищина.
Готови за отцепване са минимум 4 общини - Ибар-Косовска Митровица, Звечан, Зубин-Поток и Лепосаич, заяви Оливер Иванович, сръбският държавен секретар по въпросите на Косово и Метохия. Той добави, че косовските сърби са подтиквани към такава стъпка от Евросъюза, който според тях твърде усърдно настоява за по-бързо определяне на косовските граници.
"Те (косовските сърби) няма да питат Белград или да търсят подкрепа от него", добави Оливер Иванович, който призова да не се подценява обстановката. По думите му обявяването на независимост може сериозно да дестабилизира ситуацията в Косово и "да стане причина за ожесточени сблъсъци не само на север, но и в анклавите в южната част на областта".
От администрацията на сръбските анклави потвърдиха възможността за провъзгласяване на независимост. Раденко Неделкович, ръководителят на сръбската част на град Косовска Митровица, заяви, че тази стъпка не бива да се изключва, ако Прищина с подкрепата на международните цивилни и военни сили продължи насилствените действия, като примерно завземането на граничните пунктове "Бърняк" и "Ярине". "Времето си тече, напрежението нараства, а (косовските) сърби все повече се отдалечават и от Белград, и от международната общност", добави Неделкович.
Европарламентът се обявява срещу подялбата на Косово в проекторезолюция, която ще бъде представена днес за обсъждане в комисията за външна политика, твърди в. "Коха диторе". В доклада, изготвен от евродепутатка Улрике Луначек от групата на Зелените, се анализира евроинтеграцията на Косово, разглеждано като единна независима държава.
Разделението на Косово е лоша идея, заяви френският посланик в Прищина Жан Франсоа Фито, цитиран от сръбския в. "Блиц". Дипломатът обаче добави, че "трябва да се чуе гласа на народа,... да се разговаря с народа".

ПОЗИЦИИ

Статутът на оспорваните гранични пунктове между Косово и Сърбия ще бъде обсъден на преговори в Брюксел между Белград и Прищина, които се подновиха вчера. Съдбата на тези пунктове доведе до напрежение това лято, което продължава и до момента. Сръбската страна настоява за сръбските митничари на пунктовете, докато Прищина претендира косовари да заемат постовете. В същото време европерспективите на Белград зависят от диалога му с Прищина. По повод възобновените преговори сръбският президент Борис Тадич заяви, че страната му няма да признае независимостта на Косово под никаква форма - нито пряко, нито косвено. Вицепремиерът и вътрешен министър Ивица Дачич също отхвърли признаването на Косово, заявявайки, че "Сърбия може да просъществува и без ЕС" .
Жители на Косовска Митровица преминават по главния мост в града над река Ибър, където са разположени танкове на силите на НАТО. Твърди се, че сърбите, живеещи там, са готови да се отцепят от Прищина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар