Началото на съветската окупация на България – 8 септември 1944 г.

ПАМЕТ Инициативи
Написано от Христо Христов   
Събота, 08 Септември 2012 18:58
Първите войски от 3-ти Украински фронт пристигат в София на 15 септември 1944 г. | Снимка: Архив на Националния военноисторически музей.

На този ден преди 68 години Червената армия навлиза в България и при военна операция налага съветска окупация. Този ден не се отбелязва по никакъв начин от промените насам, а с него започва една от най-жестоките страници от най-новата българска история.
Миналата година сайтът desebg.com за първи път представи по-обстойно подготовката на окупацията на България и операцията по нахлуването на Червената армия.
Тя протича от 8 до 10 септември 1944 г., като протича без нито един изстрел срещу армиите на 3-ти Украински фронт, които навлизат от територията на Румъния и с десанти от Черно море.
Присъствието на съветски войски продължава до декември 1947 г. и на практика предопределя развитието на страната за следващия близо половин век.
За по-новите посетители на desebg.com сайтът предлага публикуваното миналата година видео по тези тема, което е с участието на актьорите Руси Чанев и Валентин Ганев. То може да бъде видяно – тук.
Карта на нахлуването на Червената армия в страната със статистика за броя на войската и въоръжените на 3-ти Украински фронт, Царство България и на Германия вижте – тук.
Фотогалерия от подготовката и нахлуването на Червената армия от фотографии на Националния военноисторически музей, откупени специално за публикуване на desebg.com вижте – тук.
Как България е докарана до национална катастрофа по време на съветската окупация – вижте документалната книга на историка Веселин Ангелов – тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар