7 септември 1911 г. - ражда се Тодор Живков


7 септември 1911 г


Тодор Живков | Снимка: bg-wikipedia.org.
 . – В село Правец е роден е Тодор Живков. Той става ръководител на БКП и на НРБ в периода 1954-1989 г. През 1954 г. е избран за първи секретар на ЦК на БКП, а през април 1956 г., оглавява БКП. Министър-председател на България (1962-1971) От 1971 г. до края на 1989 г. е председател на Държавния съвет.
Преди 9 септември 1944 г. е незначителна фигура в БКП, като в периода 1935-1943 г. е изолиран от партията поради съмнения за провокаторство и принадлежност към агентурата на полицията. След установяване на комунистическата власт с помощта на Червената армия издигането му в йерархията на БКП съвпада с най-мрачния сталиниски период на комунистическата власт в страната, като протеже и дясна ръка на наложилия сталинския режим в България и култ към личността Вълко Червенков.
По време на управлението на Живков България изпада в неплатежоспособност три пъти - 1960 г., 1977 г. и 1989 г., като завещава външен дълг в размер на 11 млрд. долара и вътрешен дълг от 26 млрд. лева с фалирало селско стопанство и икономика.
Два пъти предлага тайно България да се присъедин към СССР - през 1963 г. и през 1971 г.
Задържа се на власт благодарение на пълното раболепие и подинение на Москва и чрез налагане на едноличен контрол над репресивния апарат на Държавна сигурност.
Превръща се в първия милионер комунист в НРБ, след като получава пет пъти завишени хонорари за написаните от сътрудниците му "Избрани съченения". Общата стойност на получените от Живков хонорари възлиза на над 1,8 млн. лева.
При Живковия режим напускането на страната става с изрично разрешение на ДС, нарушавани са човешките права на милиони българи. Сред по-драстичните престъпления на управлението му са убийствата в лагера край Ловеч, създаване на система за незаконно забогатяване на т. нар. правоимащи от партийната върхушка чрез изплащане на милиони безотчетни левове от "черна" каса в Министерството на финансите, върху които комунистическите функционери, включително и самият Живков не пращат данъци, насилственото преименуване на българските турци, отвличания и убийства на български емигранти зад граница, участието на България във военната интервенция в Чехословакия през 1968 г., неизвестяване на населението за аварията в съветската АЕЦ Чернобил през 1986 г. контрабанда на оръжие и наркотици и др.
В началото на ноември 1989 г. след натиск от Москва Живков е принуден да се оттегли от властта, а скоро след това е изключен от БКП. През януари 1990 г. е арестуван и разследван за множество престъпления. По дело №1 за корупция и злоупотреба с власт Живков е осъден за 7 години затвор (1993), но през 1995 г. присъдата е отменена без да бъде оправдан, тъй като Живков се възползва от приемането на Новата конституция, според която държавния глава не може да бъде за криминални престъпления.
Умира на 5 август 1998 г. Управляващите по това време от Обединените демократични сили отказват той да бъде погребан с почести на държавен глава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар