Борисов поиска отварянето на „Буда”, според МВР той не се е съгласявал да бъде информатор

4 февруари 2013


Борисов поиска отварянето на „Буда”, според МВР той не се е съгласявал да бъде информатор
Бойко Борисов. © снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова  
Публично отваряне на досието "Буда" поиска премиерът Бойко Борисов след публикацията на сайта Бивол на документ, според който през 1996 година е бил регистриран като секретен сътрудник наЦСБОП /сега ГДБОП/ заради честите му контакти с оперативно интересни лица.
Министър-председателят първо отрече това да е вярно, а после разпореди папката да бъде публично отворена, съобщи в. Сега.
На страницата на Бивол публикували документа, в който се изразява намерение за вербуване на Борисов. След проверка за автентичността му, няма гриф "Строго секретно", разказа пред Дарик журналистът от сайтаАтанас Чобанов: "За Бойко Борисов има публикации до 1996 г., има снимки заедно с босове на престъпната групировка СИК, на партита, на които присъства и развежда журналисти дори. Никак не е учудващо, че е попаднал в полезрението на службите за борба с организираната престъпност. Както се вижда от този документ, той е бил предложен за регистрация като секретен сътрудник и това предложение е одобрено от шефа на отдел в ЦСБОП".
Според МВР няма документи, които да разкриват съгласие на Борисов да бъде вербуван като информатор. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов припомни, че дълги години се спекулирало с досието "Буда" преди изборите: "Една малка част от това, което беше изписано в интернет пространството по този случай, сме го чели през 2005 г., когато премиерът беше кандидат за кмет. Преди втория тур, почти всички, които ползваха интернет, на своите адреси получиха подобна информация. 2009 г. това отново беше актуална тема. 2011 г., преди президентските и местните избори, си спомням за също тази тема и тогава се говореше за досието "Буда". Няма нищо, което да е притеснително в това, което излиза, а просто това е начин за сценариите, които се реализират от определени сили в държавата".
Опозицията поиска анкетна комисия да провери случая и се закани да поиска оставката на Борисов, ако информацията за вербуването му се окаже вярна. "Въпросът е, че това не се знае. Има ли зависимост? По силата на тези зависимости могат да бъдат вземани решения или остават съмнения за начина, по който се формират решенията", коментира Ангел Найденов.
ГЕРБ разпространи декларация, с която се противопоставя срещу поредния сценарий за подмяна на дневния ред на страната ни, насочен срещу лидера на партията. "Този сценарий все повече прилича на поредната уговорена политическа сделка между бивши коалиционни партньори и довчерашните им опоненти", се казва в декларацията.
Предложение за регистрация на информатор се пише след съгласието на кандидата, обясни пред Дарик бившият главен секретар на МВР генерал Георги Ламбов. Той е бил начело на оперативното ръководство на вътрешното ведомство в края на 1996-а и началото на 1997-а, когато Бойко Методиев Борисов е бил предложен за регистрация като информатор в тогавашната Централна служба за борба с организираната престъпност. „Ако е давал информация, но не са го карали да пише, друг документ не е бил необходим", обясни генерал Ламбов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар