Топ 10 на мързеливите депутати

29 март 2013г.

АВТОР: КИРИЛ БОРИСОВ

Основните задължения на депутатите са да пишат закони, да ги обсъждат в парламентарните комисии и да ги гласуват в пленарна зала.
Освен това те имат възможност да контролират министрите като им задават въпроси. Посочените по-долу народни представители нямат законодателни инициативи, не задават въпроси на властта и са сред шампионите по неоправдани отсъствия от работа. Освен това не са организирали нито една приемна за избирателите си, показа проверка на "168 часа". Отговорът на риторичния въпрос с какво се занимават тогава е прост. Интриги, бизнес, лобизъм, четене на вестници, разходки по света и у нас, но в никакъв случай и това, което им вменява законът. Те са уникални с това, че не са написали нито един закон и не са задавали актуални въпроси към министри в ролята си на посредници между електората и изпълнителната власт. Едва ли е случайно, че всички са от ДПС.
Колкото и да са мързеливи колегите им от другите парламентарни групи, всички са се отчели със законопроект, питане от парламентарната трибуна, приемна за електората или поне по-малко отсъствия от комисии и пленарни заседания.
Ето ги безделниците в парламента за 2-те години на това Народно събрание, класирани по горните критерии.


1. Делян Пеевски
Абсолютният шампион в Народното събрание е депутатът от ДПС Делян Пеевски.
ОТЛИЧНИЦИ: Парламентарната група на ДПС е най-ленива в законотворчеството
31-годишният народен представител, избран с листата на движението от Пазарджик, не участва в законотворчеството и не пита министрите по актуални въпроси. Пеевски няма кога да направи това, защото е по-лесно да се преброят присъствията му в пленарната зала и в парламентарните комисии, отколкото отсъствията. Той се е вясвал в парламента общо 4 пъти за 2 години. Има над 200 неизвинени отсъствия и никога не говори публично. Активисти на ДПС от Пазарджик са категорични, че никога не се е срещал с електората на движението в областта, където е избран.
Докато липсва от работа, Пеевски върти мощна медийна империя, а името му се спряга покрай скандалната приватизация на "Булгартабак". Бившият зам.-министър и следовател не получава заплата от парламента, както и лидерът на ДПС Ахмед Доган. Няма участия във фирми и на практика няма други доходи.
Това не му пречи да води охолен начин на живот, да се вози в кордон от скъпи лимузини със сини буркани и да ползва въоръжена охрана.


2. Ахмед Доган
Лидерът на ДПС отдавна предпочита уюта на Сарая в Бояна, отколкото парламента, където е официалната му работа. Той също като Номер 1 има 4-5 присъствия в Народното събрание, но е на второ място в позорната класация, защото поне се среща с електората и има едно изказване пред журналисти в кулоарите след последния вот на недоверие към правителството. Доган, за разлика от Пеевски се подписа и гласува за сваляне на кабинета.
Иначе Сокола също не е участвал в написването на нито един закон и не е задавал въпрос към министри в качеството си на народен представител. Не може да се отрече, че се среща с избиратели, макар и не под формата на приемна. По брой отсъствия от парламента го гони лидерът на РЗС Яне Янев, но той поне е написал 12 законопроекта и е питал министри от парламентарната трибуна по актуални въпроси над 60 пъти.

3. Камен Костадинов
Заместник - председателят на парламентарната група на ДПС е трети в класацията. Естествено, не е писал законопроекти и не е питал властта от трибуната на парламента, но за разлика от лидера Ахмед Доган и колегата си и приятел Делян Пеевски идва по-често на работа в парламента. Костадинов има "само" 69 отсъствия. Еротичният номер на неизвинените му бягства от работа говори за повратливостта му в политиката. Област Силистра, откъдето е избран за депутат, не е посещавал за срещи с избиратели, на които да чуе проблемите и да се опита да ги реши в качеството си на народен представител.


4. Йордан Цонев
Бившият седесар и настоящ зам.-председател на ДПС Йордан Цонев често може да бъде забелязан в Народното събрание, изтупан в модерни костюми да говори на ухо с колегите си от различни парламентарни групи. Оказва се, че активността му е само привидна. Цонев е в позорната група на депутатите, които не са участвали в написването на нито един закон, и които не са упражнили нито веднъж контрол върху изпълнителната власт за половин мандат като депутати. Варненецът, който е бургаски зет, заема 4-то място, след колегата си Костадинов, защото има по-малко неоправдани отсъствия. Те са точно 33.


5. Емил Иванов
По ирония на съдбата Емил Иванов също е от парламентарната група на ДПС. Бившият кмет на Своге и областен управител на София мина през няколко партии, докато се кротне в обятията на Доган, където се чувства добре. Депутат е, не пише закони и не пита властта. Не е оправдал 21 свои отсъствия от комисии и пленарни заседания.
6. Гюнай Сефер
Пръв приятел на Доган и обитател на сараите му, Гюнай Сефер ярко подражава на Сокола. Освен да гласува по команда, депутатът от Дулово не е свършил абсолютно нищо по време на 2-те години, през които мачка червения килим в сградата на Народното събрание. Той има 19 неоправдани отсъствия от работа. Поне още толкова са и оправданите с основание, че се явява като подсъдим по наказателно дело срещу него в Софийския граски съд, което явно отнема повечето от времето, което може да хвърли в полза на електората си.


7. Митхат Табаков
Табаков е подсъдим заедно с Гюнай Сефер за далавери с обществени поръчки и често застава пред Темида. Може би затова не му достига време за законотворчество и изказвания от трибуната на парламента. За сметка на това той ходи по-често на работа и има само десетина неизвинени отсъствия. Следващите в позорния списък също нямат парламентарна дейност освен гласуване от време на време и са класирани по брой неизвинени отсъствия. За сметка на мързела си в парламента, Табаков е член на 25 групи за приятелство със страни от цял свят, което му дава възможност по-често да пътува в чужбина за сметка на държавния бюджет.


8. Рамадан Аталай

9. Тунджай Наимов

10. Янко Янков


Лютви Местан и Христо Бисеров
отсрамват хората на Сокола


За две години Лютви Местан е стоял на парламентарната трибуна общо 16 часа и е задавал най-много въпроси към министрите. Внесъл е 3 законопроекта в деловодствотото на Народното събрание. Тук дори и той отстъпва на колегата си Христо Бисеров, който въпреки че не е от най-словоохотливите е написал цели 9 закона. Лютви Местан почти не отсъства от парламента, за да стяга и без това разпуснатите редици на движението. Освен дебатите, които води с политическите опоненти, Местан е сред вносителите на законопроект за Българската академия на науките, която отдавна е слабост на лидера Ахмед Доган.

Няма коментари:

Публикуване на коментар