ГЕРБ представи данни от скандала "Хохегер" на пресконференция

20 март 2013, Агенция "Фокус"

София. Публичните финанси на държавата са се раздавали от близкото обкръжение на премиера Сергей Станишев – Моника Йосифова и Росен Карадимов. Това каза пред журналисти Румен Иванов от ГЕРБ, който беше член на временната комисия „Хохегер” в 41-то Народно събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус”. На пресконференцията бяха представени данни от скандала Хохегер. Според Иванов - Росен Карадимов е бил в конфликт на интереси.
„Искането до НАП беше отправено, за да се види дали Карадимов е в конфликт на интереси. Той е запазвал земи по Северното Черноморие за Моника Йосифова, за което е получавал пари. Той е бил консултант в комисията, която е трябвало да проведе обществената поръчка и на базата на неговата препоръка комисията е избрала Петер Хохегер. Цялата афера Хохегер се оказа страница която явно бившият премиер иска много бързо да затвори", коментира Иванов.
„Цялата афера започна с една лъжа на Моника Йосовофа, която първоначално каза, че не познава Хохегер, после се извини за това. Каза, че не е имала никакви бизнес отношения с Росен Карадимов, после се оказа, че е имала”, заяви Иванов.
Не стана ясно за какво са похарчени парите по казуса „Хохегер”, заяви Димитър Главчев, който беше председател на временната анкетна комисия.
Петър Петров от ГЕРБ заяви, че са били публикувани фактури от плащания между Моника Йосифова и Росен Карадимов. Близо 200 000 лв. са изплатени на Росен Карадимов от Моника Йосифова, смята бившият депутат от ГЕРБ. Според него фирма „Кей ем консултинг”, е на жената на Росен Карадимов. Фирмата няма персонал. Жената на Карадимов, с която той няма брак, но живеят заедно, и имат две деца, е учител по балет, каза Петров. 500 000 лв. са били преведени от фирмата на Моника Йосифова на „Пи ар консултинг”, а Йосифова заявява, че не знае тази фирма, коментира той.
„Йосифова превежда и 240 000 лв., които са част от договор за запазване на земи по Черноморието. Но никога не купува земи. Това е типичен пример за създаване на фиктивен договор. По този договор има особен вид шизофреничност. Фирмата на Карадимов запазва земи на Карадимов. Получава се така, че юридическото лице сключва договор с физическото лице Карадимов”, заяви Петров.

Екатерина ПАНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар