Горчивото изобретение на Сатаната отбелязва своя празник

29 септември 2014
Внимание, фенове на кафето! Днес е международният ден на тази популярна напитка. За произхода на любимото на мнозина кафе има редица истории и митове. По случай празника от foodpanda подбраха интересни факти за дългата история на напитката.
Според една от тях в Етиопските планини козар на име Калди забелязал, че козите му стават много енергични след ядене на плодове от определено дърво. Козарят споделил това с игумена на местния манастир и решили да направят питие от тези зърна. Така били открити тонизиращите свойства, които бързо набрали популярност и в Арабския свят.
Арабите започнали не само да култивират кафето, но и да търгуват с него. До XV век дърветата били отглеждани в Йемен, а след XVI век станали предпочитан отрасъл и вПерсияЕгипетСирия и Турция. Пиенето на кафе се превърнало в традиция и обичай, което наложило откриването на множество публични кафенета, наричани qahveh Khaneh. И до днес тези места са важен център за обмен на информация с голяма социална роля. Там хората водят разговори, слушат музика, играят шах, обсъждат актуалните събития.
До средата на XVII кафе се пие и в цяла Европа, но среща съпротивата на венециански свещеници, които го определят като „горчиво изобретение на Сатаната". Спорът достига такива мащаби, че се налага намесата на църквата и папа Климент VIII, който дава своето одобрение за свободна консумация.
Въпреки това противоречие в по-големите градове на АнглияАвстрияФранция,Германия и Холандия кафенетата бързо се превръщат в центрове за социална дейност и комуникация. В Англия се появяват "Пени университети", наречени така, защото на цената на едно пени човек може да си купи чаша кафе и да се ангажира с разговор. До края на XVII век се появяват над 300 кафенета в Лондон, много от които собственост на културни дейци и търговци.
Днес кафето се отглежда в множество страни по света: в АзияАфрикаЦентрална иЮжна Америка, островите в Карибско море и Тихия океан. Лидер в култивирането и търговията на кафени зърна е Бразилия, като на година се изнасят между 17 000 000 и 20 000 000 тона. Най- популярните сортове са арабика и робуста.
Друг любопитен факт е, че 83% от американците пият кафе сутрин, а средно всеки гражданин пие няколко чаши на ден. В Европа 75% консумират ободряващата напитка сутрин, а останалите предпочитат чай. Популярен факт е, че най-скъпото кафе идва отИндонезия и се нарича Kopi Luwak.
Как предпочитаме да пием кафето си в Европа?
Еспресо - 56 % от анкетираните европейци предпочитат еспресото, като го консумират предимно сутрин.
Макиато- 20% предпочитат кафето си подправено с мляко или сметана. Този вид е по- поръчван през следобедните часове на деня.
Безкофеиново - 14 % предпочитат безкофеиново кафе, особено като добавка към следобедната закуска.
Разтворимо кафе - Този вид кафе обикновено се избягва от любителите на напитката, но все пак е предпочитан от 10% от европейците.
Дали пиете кафе с приятели, сами или с любим човек, точно в този ден обърнете внимание на аксесоарите си за кафе или поне на вашата индивидуална чаша, която ви очаква рано сутринта. Вдишайте аромата, вкусете плътния горчив вкус и се усмихнете на предстоящия ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар