Как Съветският съюз фалшифицира историята (в снимки)

7 примера за радикални фотографски измами

Фалшифицирането на миналото е стара руска традиция. Дори древните руски князе са били „принудени“ да поправят коментарите за себе си в записките на хроникьорите – и да заличават някои свои действия, които биха ги поставили в лоша светлина пред потомците. Специалният период на историческата фалшификация обаче е събитийната фотография на СССР.
Комунистическите управници не просто са изисквали отразяването на „правилната“ история на Отечеството, но и постоянно са адаптирали съвсем скорошни събития, заснети от фотографи. Сайтът „Информационная детоксикация“ привежда 7 примера за този уклон в Съветския съюз.
Февруарската революция
1-1
Незабележителна с нищо снимка на 50-ина войници със саби и щикове с леки корекции се превръща във фотография, натоварена със сериозен идеологически заряд. Оригиналният фотос е от Литийний проспект в Санкт Петербург в първите дни на Февруарската революция (1917 г.)
1-2
Табелата „Часовници. Злато и сребро“ е заменена с правилното „В борбата ще постигнете правата си“, а на знамето е написано „Долу монархията. Да живее Републиката!“
Сътворение на стълпотворение
2-1
Изкуствено увеличаване на броя на участниците в проправителствени митинги е отколешна традиция на комунистите. Типичен пример е комбинацията от фотографии „Ленин говори на Дворцовия площад в Петрограф, 19 юли 1920 година“.
2-2
Тъй като редакторите в списание „Красная нива“ са сметнали, че на площада няма достатъчно хора, които въодушевено да слушат вожда си… просто са добавили тълпи и от други снимки.
Един за всички, всички за Сталин
3
На пръв поглед в картичката от 1930 г. „Сталин и масите“ няма нищо особено – лидерът стои величествено на фона на народа. На оригиналната снимка обаче е имало много по-малко хора. За да сгъсти публиката, фотографът е повторил фона няколко пъти (един и същи човек-маркер е отметнат с червена чавка).
Макар и символичен ход, той показва как още през 1930 г. основателите на комунизма са разбирали, че хората не са равни, а просто идентични.
Ленин и Крупская с деца в село Кашино
4
На оригиналната снимка от село Кашино има множество възрастни местни хора. След известно време обаче се оказало, че те всички са прокудени или депортирани. Кадърът е бил изрязан, фонът – затъмнен и се е получила христоматийната снимка на Ленин и Крупская с деца от село Кашино.
Непосредствено до Сталин на тази снимка е комисарят по вътрешните работи Николай Ежов
5-1
След разстрела на Ежов – разстрелян е и от фотографията.
5-2
Победа над Райхстага
6-1
С фотографията „Знаме на победата над Райхстага“ на Евгений Халдей има няколко заблуди и една фалшификация. На първо място, на снимката не е знамето, което съветските войници издигат до покрива на Райхстага в нощта на 1 май 1945 г. Кадърът на Халдея е постановка, а не репортаж и е заснет на 2 май.
6-2
Освен че не е направена непосредствено при превземането на сградата, има направени и няколко редакции. Човекът, подкрепящ знаменосеца, носи два часовника и се налага Халдей да изтрие единия, тъй като е ясно, че вторият е откраднат. Освен това е подчертан пушекът на заден план, за да се подправи снимката с повече драматизъм.
Третата редакция е свързана с хората на снимката – в Москва е решено, че реалните хора от кадъра не са политически коректни и те се превръщат в Мелитон Катария и Михаил Егорев.
Пияни космонавти – не
7-1
Всяко съветско дете, което е мечтало да стане космонавт, не е предполагало, че дори първият космонавт на СССР Юрий Гагарин е живял доста скучно. Нямало е бурен, рокендролски живот в съветската космическа действиотелност. А единственият космонавт, дръзнал да се възползва от положението си на космонавтска звезда – Григорий Нелюбов – много бързо бил отчислен от отряда.
7-2
Това се случило, след като той пиян нагрубил военен патрул. Нелюбов бил позорно уволнен на 17 април 1963 г., а три години по-късно той, потънал в депресия и алкохолизъм, се самоубива (според основната версия). Така е решено и споменът за него да бъде заличен – като се премахне и от общата снимка на Съветската космическа мисия.


Източник на публикацията: Площад СЛАВЕЙКОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар