Желязната фрау на Германия на 61 години

Ангела Меркел е родена на 17 юли 1954 г. Наскоро навърши 61 години. По този повод от economy.bg представят интересни факти от нейната биография.
_______________________________________
Какво не знаете за най-влиятелната жена в света?
Снимка: en.wikipedia.org

„Желязната канцлерка”, „Мути” (на галено от немски „мама”), „Ейнджи”, „Спасителката на Европа”, „Най-могъщата жена на света”, „Мадам не”. Това са само част от определенията за германския канцлер Ангела Меркел. И макар те да дават известна представа за жената начело на най-силната икономика в Европа, образът на Меркел за мнозина все още остава забулен в тайни.

Накратко за Меркел

Ангела Каснер (по бащино име) е родена на 17 юли 1954 в Хамбург. Малко след раждането й семейството й се премества в град Темплин в комунистическа ГДР, където баща й – свещеник, се установява, за да проповядва.
Тя е първата жена канцлер в историята на Германия. Преизбирана е два пъти, като в момента тече третият й мандат.
За пети пореден път тази година тя оглави класацията на списание Forbes за най-влиятелните жени в света.
Има два брака, но няма деца.

Какво не знаете за нея?

1. Ангела Меркел има двама внуци. Това са децата на един от двамата синове на втория й съпруг Йоахим Зауер.
2. Семейството й има полски корени.
3. Тя има брат и сестра: Маркус и Ирене.
4. Като малка иска да стане учителка по руски. Говори отлично руски и печели няколко състезания, благодарение на които пътува до Москва.
5. Завършва училище с най-добрия успех в класа.
6. Идол в детските й години е Мария Кюри
7. Първата си цигара пробва на 14 години. Не й харесва. Връща се към пушенето, когато завършва университет.
8. Първото й напиване е на 18 години по време на празненството за дипломирането й след твърде много вишнев ликьор.
9. Като студентка в Лайпциг Меркел работи като барманка, която забърква коктейли по време на седмичните купони.
10. С първия си съпруг Улрих Меркел (също студент физик) се запознава през 1974. Женят се три години по-късно, но бракът им се разпада след няколко години. Тя обаче запазва фамилията му дори и след като се омъжва за втори път.
11. Втория си съпруг – химик Йоахим Зауер, среща в началото на 80-те години при дипломирането си. И двамата обаче са женени. След като се развеждат, Зауер и Меркел заживяват заедно. Съжителстват без брак повече от десетилетие до 1998.
12. Влиза в политиката месец след падането на Берлинската стена. През 1990 се присъединява към християндемократите и става депутат в Бундестага. През 1991 става министър по въпросите на жените и младежта в правителството на Хелмут Кол. Заради подкрепата му я наричат „момичето на Кол”. През 1994 той я поставя начело на министерството на околната среда.
13. В началото като министър пуши по една кутия цигари на ден, но бързо ги отказва.
14. Първото й пътуване след падането на Берлинската стена е в Калифорния, където съпругът й работи за известно време.
15. Никога не ползва парфюм.
16. Обича класическата музика, а сред любимите й композитори са Рихард Вагнер и Густав Малер.
17. В екстремни ситуации са й достатъчни и три часа сън.
18. Голям фен е на футбола.
19. Сред мечтите й е почивка на Хаваите и вечеря с испанския треньор Висенте дел Боске.
20. Почива си, като се разхожда, готви и се смее.


Къде почива Меркел?

Рожденият ден на Меркел съвпадна с гласуването на помощта за Гърция в Бундестага. Като подарък депутатите й гласуваха мандат да започне преговори за трети спасителен пакет. Според немското издание Bild след гласуването Меркел ще излезе в триседмичен отпуск. Любимо място на канцлера и съпруга й е италианският остров Иския, близо до Неапол. От 15 години тя и Зауер прекарват великденската си почивка там. Зимата Меркел предпочита планините и особено швейцарския курорт Сен Мориц.

Какво означава да живееш добре според Меркел?

„Различните хора имат различни представи”, коментира Меркел. „Аз например работя с удоволствие и това ме прави щастлива, дори и при над 8 часа”. Тя призна, че: „да живея добре понякога означава, че не мога да правя всичко, което ми харесва, но трябва да мисля и какво е добре за почти 80 млн. души”.

За брака

„За мен лично бракът е съжителство между мъж и жена. Това е моята представа. Но аз съм за гражданските партньорства и за това да няма дискриминация в данъчното право. Където все още има дискриминация, ще продължаваме да се борим с нея”, отбеляза тя.

За личния живот

„Като всеки човек и аз имам личен живот. Но тъй като професионалният ми живот е много на показ, се опитвам да запазя до известна степен моя личен живот, за да мога въобще да имам такъв”.
„Разбира се, работата променя всеки човек – когато по цял ден мълчите, вечерта имате желание да си говорите с много хора и обратно – ако цял ден сте говорили с хора, вероятно ще ви донесе огромно удоволствие вечерта да помълчите за известно време. Всяка професия променя личния живот на човек”.

Източник: economy.bg

Снимка: economy.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар