Историческа реч на Мартин Димитров

Реч на Мартин Димитров пред Народното събрание от 17 юли 2015:

Довчера левицата се възхищаваше от Ципрас, от СИРИЗА. Даваха ги за пример, възхищаваха се. Това било "новото европейско ляво". Даже част от лявото в българския парламент се готвеха да правят "Българската СИРИЗА".

Ключовият въпрос сега е защо фалира Гърция? Това е заради 10 години бюджетни дефицити: политика, която БСП и въобще левицата ни предлага. Виждате: 10 години бюджетни дефицити и резултатът е тежък фалит.

Тази сутрин от представители на БСП слушам, че не било виновно управлението в Гърция, а били виновни кредиторите, които им налагат такива условия. Но защо не се наложат такива условия на Естония, на Словакия, дори и на България? Не могат да се наложат, защото външният дълг се обслужва и е нисък, спрямо БВП. Не е допуснато такова разрастване на разходите, не е допуснат такъв чудовищен дълг.

А как се допуска чудовищен дълг? Само по един начин, има само един начин и това е левият начин. И левият начин е да харчиш много повече от това, което събираш. Като харчиш в продължение на над 10 години повече от това, което събираш - резултатът е фалит.

От Сириза сега ще решават проблемите на Гърция с редица данъчни увеличения. Искам да ви кажа следното нещо: БСП имат подобен законопроект. БСП искат да отменят плоския данък и да въведат прогресивно облагане. Следват се близко практиките, които Ципрас предлага в Гърция.

За Гърция не е виновна Европейската комисия, не е виновен МВФ, не е виновна Световната банка. Лошото управление в Гърция е виновно. И вече затова в ЕС се случват държави на различни скорости: защото се разделят на държави с умно дясно управление и на държави с лошо недалновидно ляво управление - това е разделението в Европейския съюз.

Средният естонец вече е богат европеец, защото си няма Сириза, няма ги тези леви партии, с които ние разполагаме и всяко тяхно управление ни връща назад.
Средният словак вече е богат европеец. Докато средният българин продължава да бъде беден по една основна причина: през определен брой години в България се появява ляв кабинет, чийто резултат е фалит - Жан Виденов, Луканов, Орешарски. И след това трябва да дойде десен кабинет, който да започне да гради отначало. Това е трагедията на България, затова не можем да напреднем.

И другото: да, има леви в Словакия, но те са социал-демократи - това е разликата. Те не възхваляват комунизма, не са комунисти, не се обаждат на Путин след всеки референдум, както правят някои други. Те са европейски социалисти!

Уважаеми колеги: не бъдете съветски, бъдете европейски социалисти.




(източник: www.novini.bg/video/10499-мартин-димитров-към-бсп-станете-европейски-социалисти-а-не-съветски.html)






Няма коментари:

Публикуване на коментар