Триумф на волята

«Триумф на волята» (на немскиTriumph des Willens) е черно-бял германски документален филм с пълнометражен формат на кинолентата, посветен на конгреса на Националсоциалистическата германска работническа партия от 1934 година. За времето си е приет от международните филмови критици и публика за истински шедьовър на киноизкуството. За първи път с този филм в киноиндустрията са използвани редица специални ефекти. Режисьор,продуцент и идеолог на продукцията е жена - Лени Рифенщал.

История на продукцията

Премиерата на филма се състои в "UFA-Palast" (кинозалата на компанията УФА, наследена от ДЕФА) в Берлин през 1935 г. в присъствието на цялото партийно и държавно ръководство на Третия Райх.
Филмът отразява провелия се след завземане на властта от НСДАП конгрес в Нюнберг. Една от най-силните сцени във филма е церемонията по освещаването под "знамето на кръвта" (опръскано от кръвта на мъчениците, участници в Бирения пуч) на новите членове на щурмовите отряди на SA и SS, което се държи от един ветеран - участник в Бирения пучЗнамето символизира и приемствеността в кръвта между новите членове и ветераните участници в Първата световна война, както и онези дали воля и енергия за изграждането и укрепването на хилядолетния Райх.
"Триумфът на волята" е изцяло документален филм, отражение единствено на реални сцени, без предварителна хореография. Поради загубата във Втората световна война, излъчването на филма в Германия е забранено. От артистична гледна точка, "Триумфът на волята" е един от най-добрите документални филми правени някога.

Цитати от филма

  • "Ние ще умрем, но за Вашето бъдеще" (Адолф Хитлер)
  • "Пред нас, около нас, зад нас - навсякъде е Германия" (Адолф Хитлер)
  • "Германия е дом за немците от целия свят" (Рудолф Хес)
  • "Вие ще видите, че няма различия между класите" (Баладюр фон Ширах)
  • "Може и да е добра властта, основана на диктатурата, но е по-важно да се спечелят, и най-вече да не се загубят сърцата на хората" (Йозеф Гьобелс)

Филмът в масовата култура

Още по времето на Третия Райх филмът е взет на подбив. През 1940 г. излиза пародията на Чарли Чаплин "Великият диктатор".
Различни продукции от киното на 20 век препращат по един или друг повод към "Триумфът на волята". Епизод IV ("Нова надежда") от сагата "Междузвездни войни" пък взема музика от "Триумфът на волята".

Интересни факти

Източници

  1. Кацаров, Константин. 60 години живяна история. ИК "Прозорец", 1970, швейцарско издание.

Вижте също

Литература

  • Hinter der Kulissen des Reichsparteitag (1935)
  • Gavin, Philip. «Triumph of Hitler.» (2001)

Няма коментари:

Публикуване на коментар